De overgang; een stap naar een nieuwe fase


Iedere vrouw komt - vroeg of laat - in de overgang. Hoe deze periode verloopt, is voor iedereen anders. Sommige vrouwen gaan fluitend door deze fase in hun leven, terwijl anderen met moeite hun dagelijkse werkzaamheden kunnen uitvoeren.


De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt, is tussen de 45 en 55 jaar. De overgang kan, behalve als natuurlijk proces, ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld een operatie aan de eierstokken, door chemotherapie, bestraling of het gebruik van bepaalde medicijnen.


Al ruim voordat het menstruatiepatroon verandert, kunnen vrouwen last krijgen van hormoonveranderingen. Deze hormoonschommelingen kunnen gepaard gaan met lichamelijke en mentale klachten. De draagkracht kan hierdoor flink onder druk komen staan, waardoor je bijvoorbeeld sneller uit balans raakt.


Klachten kunnen uiteenlopend zijn: van opvliegers en nachtelijk transpireren tot alleen een veranderend menstruatiepatroon. Maar ook slecht slapen, pijn bij bewegen of stemmingswisselingen kunnen voorkomen. Dit is slechts een beperkte opsomming van klachten die kunnen optreden. 


Elke vrouw is uniek en beleeft de overgang op haar eigen manier. Het kan een boeiende levensfase zijn waarin je nieuwe uitdagingen aangaat, maar het  kan ook een periode zijn met veel ongemakken.


Tijdig inzicht in het overgangsproces en de bijbehorende klachten kan voorkómen dat deze het dagelijks leven gaan beheersen.


Als overgangsconsulente neem ik de tijd om naar jouw verhaal te luisteren. Je krijgt uitleg over de overgang en samen gaan we op zoek naar een passend plan om gezond en positief door de overgang te komen. De ervaring leert dat meestal 2 tot 3 consulten voldoende zijn. 



Share by: