Wereld Menopauzedag 2022

okt. 18, 2022okt. 18, 2022okt. 18, 2022okt. 18, 2022Naam auteur

Hersenmist en geheugenproblemen

Het is vandaag, 18 oktober, Wereld Menopauzedag. Het thema dit jaar is Hersenmist (brainfog) en geheugenproblemen in de overgang.


Dit onderwerp komt met regelmaat ter sprake in de spreekkamer. Sommige cliënten geven aan dat ze het idee hebben dat ze dement worden, dat ze niet op worden kunnen komen, dat ze heel vergeetachtig zijn, dat de concentratie fors verminderd is, dat ze vergeten om iets te doen, dat ze afspraken en vergaderingen vergeten.


Super lastig om hier mee de dealen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het geheugen van vrouwen inderdaad verandert tijdens de menopauze, dus deze klachten zijn echt - het zit niet in je verbeelding. Hersenmist is normaal en komt vaak voor. Hersenmist kunnen de kwaliteit van leven beïnvloeden. Er is wel mee te leven en, het goede nieuws…, het verbetert weer na de menopauze.


Waardoor wordt hersenmist veroorzaakt?

Deze geheugenklachten kunnen worden veroorzaakt door schommelingen van hormonen, vooral oestrogeen. Andere oorzaken kunnen zijn: opvliegers, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Bij matige tot ernstige opvliegers (vooral ‘snachts), zul je ook merken dat het geheugen wordt aangetast.


Dementie?

Vrouwen zijn soms bezorgd dat deze geheugenproblemen een vroeg symptoom zijn van de ziekte van Alzheimer of dementie. Deze problemen komen echter veel voor bij vrouwen in de overgang en verbeteren meestal met de tijd. Alle vrouwen gaan door de menopauze, maar de meeste vrouwen zullen geen dementie ontwikkelen. Dementie op middelbare leeftijd is zeer zeldzaam, tenzij u een familiegeschiedenis heeft van de ziekte van Alzheimer met vroege aanvang.


Kan je dementie voorkomen of uitstellen?

We kunnen sommige risicofactoren voor dementie niet veranderen - leeftijd, vrouwelijk geslacht en erfelijke familiegeschiedenis. Maar je kan wel je hersenen te beschermen:

  • Een gezond hart gaat hand in hand met een gezond brein.
  • Laat je regelmatig controleren! Overgewicht, hoge bloeddruk en suikerziekte zijn schadelijk voor de gezondheid van de hersenen.
  • Let op je gewicht en behoud een gezonde BMI 18-25 .
  • Bezuinig op zetmeelrijk, vet, suikerhoudend voedsel en eet veel fruit en groenten. Een voedzaam dieet in mediterrane stijl is gemakkelijk te volgen.
  • Sport regelmatig (fysieke inspanning) - verhoogde cardiovasculaire fitheid (gezond hart) vermindert het risico op dementie.
  • Doe per week 150 minuten fysieke activiteit (bijvoorbeeld stevig wandelen, joggen, zwemmen, dansen, voetbal, enz. ) met matige intensiteit.
  • Slaap voldoende.
  • Minimaliseer je stress gehalte.
  • Stop met roken en drink met mate.
  • Bescherm je brein tegen het meeroken van tabaksrook en tegen luchtvervuiling .
  • Daag je hersenen uit en oefen je door nieuwe vaardigheden te leren, te lezen en (vrijwilligers)werk te doen.
  • Blijf verbonden - sociale betrokkenheid kan de gezondheid van je hersenen verbeteren.
  • Vind manieren om deel uit te maken van je lokale gemeenschap en maak quality time met familie en vrienden.

Wil je meer weten? Wat kan je doen?

Maak een afspraak!


Delen

wintertijd hormonen gezondheid standaardtijd
29 okt., 2022
Komende nacht is het weer zo ver: de klok gaat een uur terug en de wintertijd gaat in. Hoe raak je nou het snelst gewend aan die nieuwe tijd? Wat is het effect op je gezondheid? Wintertijd is ‘de standaardtijd’ in de tijdzone waarin wij zitten. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs beter is als we het hele jaar door de wintertijd instellen.
slapend door de overgang
door Heidi Hop 28 mei, 2022
Slecht slapen, we zien het bij heel veel vrouwen in de overgang. Het is een van de meest besproken onderwerpen die in de spreekkamer aan de orde komen. Slecht slapen tijdens de overgang kan zich op verschillende manieren uiten: niet inslapen...............
Groene groenten en de overgang
door Heidi Hop 15 mei, 2022
De cliënten die bij mij zijn geweest weten het al, maar het eten van groente is echt super belangrijk! Bij voorkeur veel heel veel groente. Nu vraag je je misschien af: “waarom dan?”
Share by: