Wintertijd

okt. 29, 2022okt. 29, 2022okt. 29, 2022okt. 29, 2022Naam auteur

Het effect van wintertijd....


Komende nacht is het weer zo ver: de klok gaat een uur terug en de wintertijd gaat in. Hoe raak je nou het snelst gewend aan die nieuwe tijd? Wat is het effect op je gezondheid?


Wintertijd is ‘de standaardtijd’ in de tijdzone waarin wij zitten. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs beter is als we het hele jaar door de wintertijd instellen. De zon komt namelijk in de winter vroeger op en in de avond is het eerder donker. In de winter zitten we dus in ons natuurlijke ritme. Een ander voordeel is dat je lichaam zich niet meer hoeft aan te passen aan zomertijd of wintertijd. Dit zou prettig zijn. Een ding is namelijk zeker: direct na het wisselen van zomertijd naar wintertijd en andersom slapen mensen slechter. Er zijn ook gezondheidseffecten te zien: er komen namelijk meer hartinfarcten voor als we van wintertijd naar zomertijd gaan. De mensen slapen namelijk een uur korter.


Voordelen van de wintertijd


Het is een uur eerder licht. Dit is prettig voor mensen die last krijgen van een winterdip. Door de wintertijd wordt het in de ochtend een uur eerder licht, wat helpt tegen die sombere gevoelens.


Wintertijd is beter voor je biologische klok, je komt in je natuurlijke ritme, wat beter is voor je stresslevels (en dus beter voor je hormonen)


Wintertijd zorgt voor een uur extra slaap. Doordat het buiten eerder donker is, zal het lichaam sneller de productie van melatonine (slaaphormoon) produceren. Als je dus altijd al net te laat naar bed gaat, profiteer hier dan van. Ging je eerst altijd om 23.00 uur naar bed, dan ga je nu om 22.00 uur. Dat extra uur zal je goed doen.


Hoe wen je nu sneller aan de wintertijd?


  • Start avondritueel eerder: start een uur voor bedtijd met je rituelen: deur op slot, pyjama aan en tandenpoetsen. Geen activiteiten. Geen schermen.
  • Zorg voor regelmaat: ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op. Ook in het weekend.
  • Wakker worden: als je wekker gaat, doe de gordijnen meteen open en doe het licht aan.
  • Luister goed naar je lichaam: ga bijvoorbeeld wat eerder naar bed als je je moe voelt.
  • Uitslapen: alleen uitslapen als je minstens anderhalf uur later dan normaal naar bed gaat. Dus als je normaal om 23.00 uur slaapt, hoef je pas aan uitslapen te denken als je na 00.30 uur in bed stapt.


Fijne wintertijd!


Delen

Hersenmist en geheugenproblemen in de overgang
18 okt., 2022
Het was 18 oktober Wereld Menopauzedag. Het thema dit jaar is Hersenmist (brainfog) en geheugenproblemen in de overgang. Dit onderwerp komt met regelmaat ter sprake in de spreekkamer. Sommige cliënten geven aan dat ze het idee hebben dat ze dement worden, dat ze niet op worden kunnen komen, dat ze heel vergeetachtig zijn, dat de concentratie fors verminderd is, dat ze vergeten om iets te doen, dat ze afspraken en vergaderingen vergeten.
slapend door de overgang
door Heidi Hop 28 mei, 2022
Slecht slapen, we zien het bij heel veel vrouwen in de overgang. Het is een van de meest besproken onderwerpen die in de spreekkamer aan de orde komen. Slecht slapen tijdens de overgang kan zich op verschillende manieren uiten: niet inslapen...............
Groene groenten en de overgang
door Heidi Hop 15 mei, 2022
De cliënten die bij mij zijn geweest weten het al, maar het eten van groente is echt super belangrijk! Bij voorkeur veel heel veel groente. Nu vraag je je misschien af: “waarom dan?”
Share by: